filé
[fɪleː]
(neskl.)
podstatné jméno rodu středního
⟨fr.⟩
1.
bloková porce rybího masa pravidelného, zprav. kvádrového tvaru, slisovaná z jednoho nebo několika menších kusů • pokrm z ní připravený:
mražené filé z tresky
Do kostek filé se lisují i odřezky, které zbudou po vykrojení nejkvalitnějšího masa.
K obědu jsme měli smažené filé s bramborovou kaší.
2.
plátek jakostního, jemného masa bez kostí • pokrm z něj připravený syn. filet, fileta:
vepřové / hovězí filé
filé z tresky / kapra / lososa
filé z kuřecích prsíček
kančí filé se šípkovou omáčkou
Připravené telecí filé naklepeme, osolíme a opečeme po obou stranách.
► filátko
[fɪlaːtko]
(2. j. -tka, 6. j. -tku, 2. mn. -tek, 6. mn. -tkách)
podstatné jméno rodu středního
jelení / králičí filátka
pečené filátko ze pstruha
K jídlu se podávala filátka ze svíčkové na zeleném pepři.
Kapří filátka pokapeme citronovou šťávou a necháme odležet.
Slovník spisovného jazyka českého (1960–1971)
[fɪleː]
(neskl.)
podstatné jméno rodu středního
⟨fr.⟩
1.
bloková porce rybího masa pravidelného, zprav. kvádrového tvaru, slisovaná z jednoho nebo několika menších kusů • pokrm z ní připravený:
mražené filé z tresky
Do kostek filé se lisují i odřezky, které zbudou po vykrojení nejkvalitnějšího masa.
K obědu jsme měli smažené filé s bramborovou kaší.
2.
plátek jakostního, jemného masa bez kostí • pokrm z něj připravený syn. filet, fileta:
vepřové / hovězí filé
filé z tresky / kapra / lososa
filé z kuřecích prsíček
kančí filé se šípkovou omáčkou
Připravené telecí filé naklepeme, osolíme a opečeme po obou stranách.
► filátko
[fɪlaːtko]
(2. j. -tka, 6. j. -tku, 2. mn. -tek, 6. mn. -tkách)
podstatné jméno rodu středního
jelení / králičí filátka
pečené filátko ze pstruha
K jídlu se podávala filátka ze svíčkové na zeleném pepři.
Kapří filátka pokapeme citronovou šťávou a necháme odležet.
Slovník spisovného jazyka českého (1960–1971)