filet
[fɪlet]
(2. j. -tu, 6. j. -tu)
podstatné jméno rodu mužského neživotného
⟨fr.⟩
zřídka fileta
[fɪleta]
(2. j. -ty)
podstatné jméno rodu ženského
⟨fr.⟩
plátek jakostního, jemného masa bez kostí • pokrm z něj připravený syn. filé 2:
hovězí filet
fileta z pravé svíčkové
salát s grilovanými kuřecími filetami
Na čtyři porce potřebujeme 800 g čerstvých kapřích filetů.
Podávaly se pečené filety z candáta s bramborem.
□ filet mignon kuchařství
váleček z úzké části svíčkové směrem ke špičce, steak
► filetka
[fɪletka]
(2. j. -tky, 2. mn. -tek)
podstatné jméno rodu ženského
fileta:
Na talíře poklademe několik kusů chřestu a ozdobíme filetkami sardelek.
Kočce kupujeme masové filetky ve šťávě od různých značek.
Slovník spisovného jazyka českého (1960–1971)
[fɪlet]
(2. j. -tu, 6. j. -tu)
podstatné jméno rodu mužského neživotného
⟨fr.⟩
zřídka fileta
[fɪleta]
(2. j. -ty)
podstatné jméno rodu ženského
⟨fr.⟩
plátek jakostního, jemného masa bez kostí • pokrm z něj připravený syn. filé 2:
hovězí filet
fileta z pravé svíčkové
salát s grilovanými kuřecími filetami
Na čtyři porce potřebujeme 800 g čerstvých kapřích filetů.
Podávaly se pečené filety z candáta s bramborem.
□ filet mignon kuchařství
váleček z úzké části svíčkové směrem ke špičce, steak
► filetka
[fɪletka]
(2. j. -tky, 2. mn. -tek)
podstatné jméno rodu ženského
fileta:
Na talíře poklademe několik kusů chřestu a ozdobíme filetkami sardelek.
Kočce kupujeme masové filetky ve šťávě od různých značek.
Slovník spisovného jazyka českého (1960–1971)