kardamom
[kardamom]
(2. j. -mu, 6. j. -mu)
podstatné jméno rodu mužského neživotného
⟨řec.⟩
kardamon
[kardamon]
(2. j. -nu, 6. j. -nu)
podstatné jméno rodu mužského neživotného
⟨řec.⟩
1.
vysoký tropický keř příbuzný zázvoru, původem z Indie, s dlouhými listy, hrozny žlutých květů a podlouhlými zelenavými plody (tobolkami), pěstovaný pro využití v gastronomii, kosmetice a pro léčivé účinky:
tobolky / semínka kardamomu
Kardamom roste tři roky, než začne první sklizeň.
Kardamon je hojně pěstován na Cejlonu.
bot. kardamom obecný Elettaria cardamomum
2.
hnědočervená olejnatá semena tohoto keře používaná jako koření:
mletý / drcený kardamom
Kardamom / kardamon je důležitou součástí směsi koření kari.
Kardamomem se ochucuje vánoční pečivo, ovocné zákusky a kompoty.
Do kávy nebo čaje přidejte špetku kardamomu.
3.
vonná silice získávaná ze semen tohoto keře:
krém na nohy s kardamomem / kardamonem
svíčka s vůní kardamomu
Pánská verze flakonu je směsí kardamomu a dřevitých vůní.
Slovník spisovného jazyka českého (1960–1971)
[kardamom]
(2. j. -mu, 6. j. -mu)
podstatné jméno rodu mužského neživotného
⟨řec.⟩
kardamon
[kardamon]
(2. j. -nu, 6. j. -nu)
podstatné jméno rodu mužského neživotného
⟨řec.⟩
1.
vysoký tropický keř příbuzný zázvoru, původem z Indie, s dlouhými listy, hrozny žlutých květů a podlouhlými zelenavými plody (tobolkami), pěstovaný pro využití v gastronomii, kosmetice a pro léčivé účinky:
tobolky / semínka kardamomu
Kardamom roste tři roky, než začne první sklizeň.
Kardamon je hojně pěstován na Cejlonu.
bot. kardamom obecný Elettaria cardamomum
2.
hnědočervená olejnatá semena tohoto keře používaná jako koření:
mletý / drcený kardamom
Kardamom / kardamon je důležitou součástí směsi koření kari.
Kardamomem se ochucuje vánoční pečivo, ovocné zákusky a kompoty.
Do kávy nebo čaje přidejte špetku kardamomu.
3.
vonná silice získávaná ze semen tohoto keře:
krém na nohy s kardamomem / kardamonem
svíčka s vůní kardamomu
Pánská verze flakonu je směsí kardamomu a dřevitých vůní.
Poznámka Slovo pochází z lat. cardamōmum, které bylo přejato z řec. kardamōmon, což je složenina z kardamon ,řeřicha‘ a amōmon ,indická silně aromatická rostlina‘. Dřívější slovníky uváděly pouze variantu kardamom.
Slovník spisovného jazyka českého (1960–1971)