holandský
[holantskiː]
(2. st. -dštější)
přídavné jméno
1.
vztahující se k Holandsku 1 (území v Nizozemsku), 2 (Nizozemsku), k Holanďanům a jejich kultuře:
holandské město Naarden
tradiční holandské sýry
malby holandských mistrů
větrný mlýn holandského typu
Na trhu je dostatek cibulek kvalitních holandských tulipánů.
Svátek svatého Mikuláše je vedle dubnových oslav královniných narozenin tím nejholandštějším svátkem vůbec.
2.
vztahující se k holandštině:
holandské slovo
holandský výraz
holandský jazyk holandština
□ holandská aukce
veřejný prodej, při němž se cena draženého předmětu postupně snižuje, dokud někdo neprojeví o zboží zájem
syn. holandská dražba
→ doklady v korpusu
□ holandská dražba
veřejný prodej, při němž se cena draženého předmětu postupně snižuje, dokud někdo neprojeví o zboží zájem
syn. holandská aukce
□ holandská omáčka kuchařství
jemná bílá omáčka ze žloutků, másla a citrónové šťávy
□ holandské kakao potravinářství a gastronomie
kakaový prášek upravený alkalizací, díky níž ztrácí kyselost, lépe se rozpouští a je výrazně tmavší
□ holandský řízek kuchařství
mleté maso se sýrem a dalšími přísadami obalené v trojobalu
Slovník spisovného jazyka českého (1960–1971)
[holantskiː]
(2. st. -dštější)
přídavné jméno
1.
vztahující se k Holandsku 1 (území v Nizozemsku), 2 (Nizozemsku), k Holanďanům a jejich kultuře:
holandské město Naarden
tradiční holandské sýry
malby holandských mistrů
větrný mlýn holandského typu
Na trhu je dostatek cibulek kvalitních holandských tulipánů.
Svátek svatého Mikuláše je vedle dubnových oslav královniných narozenin tím nejholandštějším svátkem vůbec.
2.
vztahující se k holandštině:
holandské slovo
holandský výraz
holandský jazyk holandština
□ holandská aukce
veřejný prodej, při němž se cena draženého předmětu postupně snižuje, dokud někdo neprojeví o zboží zájem
syn. holandská dražba
→ doklady v korpusu
□ holandská dražba
veřejný prodej, při němž se cena draženého předmětu postupně snižuje, dokud někdo neprojeví o zboží zájem
syn. holandská aukce
□ holandská omáčka kuchařství
jemná bílá omáčka ze žloutků, másla a citrónové šťávy
□ holandské kakao potravinářství a gastronomie
kakaový prášek upravený alkalizací, díky níž ztrácí kyselost, lépe se rozpouští a je výrazně tmavší
□ holandský řízek kuchařství
mleté maso se sýrem a dalšími přísadami obalené v trojobalu
Slovník spisovného jazyka českého (1960–1971)