dehydratace
[dehɪdratace]
(2. j. -ce)
podstatné jméno rodu ženského
⟨lat.+řec.⟩
1. medicína (čeho, koho2)
úbytek, ztráta vody z organismu, odvodnění op. hydratace 1:
dehydratace organismu
dehydratace po prudkých průjmech a zvracení
Nejčastější příčinou kolapsového stavu v horkých dnech bývá dehydratace pacientů.
Dehydratace z vedra hrozí i zvířatům.
Dehydratace pleti způsobuje předčasnou tvorbu vrásek.
2. potravinářství a gastronomie (čeho)
(záměrné) odstraňování, odstranění vody z látek, sušení:
Uchovávání potravin pomocí dehydratace je patrně nejstarším způsobem konzervace.
V procesu dehydratace potravin je vlhkost odstraněna vystavením potravin vysokým teplotám.
Mrazem sušené ovoce je moderní způsob dehydratace procesem lyofilizace.
3. chemie (čeho)
odštěpování, odštěpení molekul vody z určité sloučeniny op. hydratace 3:
dehydratace cukru kyselinou sírovou
V organické syntéze se využívá řada dehydratačních reakcí, například při dehydrataci alkoholů a sacharidů.
Slovník spisovného jazyka českého (1960–1971)
[dehɪdratace]
(2. j. -ce)
podstatné jméno rodu ženského
⟨lat.+řec.⟩
1. medicína (čeho, koho2)
úbytek, ztráta vody z organismu, odvodnění op. hydratace 1:
dehydratace organismu
dehydratace po prudkých průjmech a zvracení
Nejčastější příčinou kolapsového stavu v horkých dnech bývá dehydratace pacientů.
Dehydratace z vedra hrozí i zvířatům.
Dehydratace pleti způsobuje předčasnou tvorbu vrásek.
2. potravinářství a gastronomie (čeho)
(záměrné) odstraňování, odstranění vody z látek, sušení:
Uchovávání potravin pomocí dehydratace je patrně nejstarším způsobem konzervace.
V procesu dehydratace potravin je vlhkost odstraněna vystavením potravin vysokým teplotám.
Mrazem sušené ovoce je moderní způsob dehydratace procesem lyofilizace.
3. chemie (čeho)
odštěpování, odštěpení molekul vody z určité sloučeniny op. hydratace 3:
dehydratace cukru kyselinou sírovou
V organické syntéze se využívá řada dehydratačních reakcí, například při dehydrataci alkoholů a sacharidů.
Slovník spisovného jazyka českého (1960–1971)