ďas II
[ďas]
(2. j. ďasa, ďase, 3., 6. j. ďasu, ďasovi, 1. mn. ďasi, ďasové)
podstatné jméno rodu mužského životného
1.
dravá mořská ryba s krátkým zploštělým tělem proměnlivého zbarvení, s drobnými masitými výrůstky a širokou tlamou:
Ďas žije v usazeninách na mořském dně.
Ďasové používají k lovu prodloužený paprsek hřbetní ploutve.
Ďas má dobré a jemné maso bez kostí.
Svou patnácticentimetrovou tlamou s několika řadami ostrých zubů budí ďasi respekt.
zool. ďas mořský Lophius piscatorius
2.
maso této ryby • pokrm z něj připravený:
pečený mořský ďas
grilovaný ďas se špenátem a houbami
filety z mořského ďasa / ďase
Marinovaného ďasa mírně osolíme a zprudka opečeme na pánvi.
Slovník spisovného jazyka českého (1960–1971)
[ďas]
(2. j. ďasa, ďase, 3., 6. j. ďasu, ďasovi, 1. mn. ďasi, ďasové)
podstatné jméno rodu mužského životného
1.
dravá mořská ryba s krátkým zploštělým tělem proměnlivého zbarvení, s drobnými masitými výrůstky a širokou tlamou:
Ďas žije v usazeninách na mořském dně.
Ďasové používají k lovu prodloužený paprsek hřbetní ploutve.
Ďas má dobré a jemné maso bez kostí.
Svou patnácticentimetrovou tlamou s několika řadami ostrých zubů budí ďasi respekt.
zool. ďas mořský Lophius piscatorius
2.
maso této ryby • pokrm z něj připravený:
pečený mořský ďas
grilovaný ďas se špenátem a houbami
filety z mořského ďasa / ďase
Marinovaného ďasa mírně osolíme a zprudka opečeme na pánvi.
Slovník spisovného jazyka českého (1960–1971)