couvert
[kuveːr], [kuvert]
(2. j. -tu, 6. j. -tu)
podstatné jméno rodu mužského neživotného
⟨fr.⟩
kuvert
[kuvert]
(2. j. -tu, 6. j. -tu)
podstatné jméno rodu mužského neživotného
⟨fr.⟩
kuvér
[kuveːr]
(2. j. -ru, 6. j. -ru)
podstatné jméno rodu mužského neživotného
⟨fr.⟩
1.
(v dražších restauracích) poplatek za stolování (volnou konzumaci pečiva a dochucovacích přísad) nezahrnutý do ceny hlavního jídla:
zaplatit v restauraci couvert
K ceně jídla je připočítáván kuvert.
2.
malé jídlo, zprav. pomazánka podávaná k pečivu, nebo dochucovací přísady (olej, ocet, kečup ap.) připravené na stole pro hosty:
couvert v podobě krajíce domácího chleba s bylinkovým máslem
3.
kompletní prostření stolu pro jednoho hosta (soubor talířů, příborů a sklenic):
Nedílnou součástí kuvéru je talíř a nůž.
Slovník spisovného jazyka českého (1960–1971)
[kuveːr], [kuvert]
(2. j. -tu, 6. j. -tu)
podstatné jméno rodu mužského neživotného
⟨fr.⟩
kuvert
[kuvert]
(2. j. -tu, 6. j. -tu)
podstatné jméno rodu mužského neživotného
⟨fr.⟩
kuvér
[kuveːr]
(2. j. -ru, 6. j. -ru)
podstatné jméno rodu mužského neživotného
⟨fr.⟩
1.
(v dražších restauracích) poplatek za stolování (volnou konzumaci pečiva a dochucovacích přísad) nezahrnutý do ceny hlavního jídla:
zaplatit v restauraci couvert
K ceně jídla je připočítáván kuvert.
2.
malé jídlo, zprav. pomazánka podávaná k pečivu, nebo dochucovací přísady (olej, ocet, kečup ap.) připravené na stole pro hosty:
couvert v podobě krajíce domácího chleba s bylinkovým máslem
3.
kompletní prostření stolu pro jednoho hosta (soubor talířů, příborů a sklenic):
Nedílnou součástí kuvéru je talíř a nůž.
Slovník spisovného jazyka českého (1960–1971)